5 Vintage Montuur Stijlen Voor 2022

vintage nerd bril

Same old, Same old…

  • Rond
  • Cateye (vlinder model)
  • Clubmaster (Browline)
  • Pilotenbril
  • Nerd bril (Wayfarer)

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toffe, vintage, oude pilotenbrillen zoals van Ray-Ban of een Cat-Eye van bijvoorbeeld Cazal. Via Ebay of Marktplaats zijn ze wel te vinden. Maar Etsy is dé plek voor dit soort producten. Als je een beetje geluk hebt kun je mooie pareltjes voor een paar tientjes vinden. Al is het natuurlijk zo dat originele klassiekers als ze in goede staat verkeren vaak prijziger zijn.

Waar komen ze vandaan?

voorbeelden van vintage ronde brillen.

De ronde Bril.

Simpel weg de eerste brillen die gemaakt werden in de 13e eeuw waren al rond. In Italië maakten glasblazers de glazen vooral voor monniken en later ook voor de elite. Het was een duidelijk status symbool. In de jaren 1700 kwamen de eerste monturen met pootjes over de oren deze werden bijvoorbeeld nog van hoorn gemaakt. De industriële revolutie zorgde er voor dat ook de gewone man in de straat weer goed zicht had. Bekende dragers voor ronde brillen zijn; John Lennon, Gandhi, Steve Jobs en natuurlijk Harry Potter. Door de jaren heen wint en verliest de ronde bril populariteit. Maar echt weg zal hij niet gaan. De vintage vorm werkt nou eenmaal goed voor veel gezichten.

De cateye.Vlinder bril, gedragen door actrice

De cay-eye of vlinder stijl bril werd populair in de jaren ’50. Hollywood heeft er met actrices als Audrey Hepburn en Grace Kelly voor gezorgd dat deze monturen populair werden. Maar ook Karakters als Dame Edna en in Nederland “Kloddertje roze hier” tante Til uit de familie knots, droegen een over-de-top cateyes. Voor de heren is dit model ook prima te dragen denk alleen al aan hoe Jules Deelder zijn herkenbare zonnebril altijd op had.

Browline stijlDe clubmaster.

Eigenlijk de Browline vernoemd naar de duidelijke kunststof randen aan bovenkant van het montuur. Deze zien er uit als een paar wenkbrauwen. Bekende personen als Malcom X en later Bruce Willis waren trendsetters voor deze stijl. Midden jaren ’80 was het Ray-Ban die de naam Clubmaster gaf aan de Browline stijl. Het Amerikaanse merk was toen al marktleider en zag wel heil in het model dat ondertussen door heel de VS en ook daarbuiten gewild was.

De pilotenbril.

De oorsprong van de pilotenbril is ook echt bij de piloten. Voor de 2e wereld oorlog werd de bril uitgevonden voor de piloten en tijdens de oorlog werd duidelijk dat deze “zonnebrillen” uitzonderlijk goed presteerden en na 1945 werd de bril dan ook veelvuldig verkocht in de gewone wereld. De glazen hadden toen al het iconische groene (G15) glas. Welke door veel mensen als er comfortabel werd beschouwd. Het commerciële succes zorgde er voor dat er veel varianten van dit montuur op de markt kwamen. Zoals de Outdoorsman en de Shooter. Natuurlijk mag Tom Cruise als Maverick in Top Gun ook niet vergeten worden als promoter van deze Top Stijl.

De nerd bril.

Vanaf 2010 steeg het nerd montuur weer in aanzien. Hij werd door de jeugd omarmt, mede doordat de IT wereld waar veel van de echte nerds werkten opeens helemaal hip werd. In de 1984 kwam de film Revenge of the Nerds uit dit was voor het eerst dat nerds positief in het daglicht werden gezet. In deze film was de dikke, zwarte, plastic bril natuurlijk ook van de partij. Als dagelijkse bril zien we dit model steeds minder. Maar voorzie je oude frame van een paar BlueLightFilter glazen en je hebt een geniaal exemplaar voor achter je beeldscherm!

Heb jij nou ook zo’n top vintage montuur gevonden en wil jij hier nog glazen op sterkte in? Alleenglazen.nl wil jou helpen om jouw gouwe ouwe weer dienst te laten doen. Hergebruik is ook nog een mooie stap naar duurzaamheid.

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin

informatief:

product info:

entertainment:

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin

stuur een bericht