‌Top 6. Waarom kan ik niet wennen aan mijn nieuwe bril?

Het wennen aan een bril is lastiger als je vaak in een magazijn loopt.

Waarom kan ik niet wennen aan mijn nieuwe bril?

Niet makkelijk wennen hebben veel brildragers wel eens mee gemaakt. Je komt je nieuwe bril ophalen bij de opticien. Je hebt er naar uitgekeken om weer scherper te zien. Maar dan… Je zet de bril op en alles kijkt raar. Je durft het bijna niet te zeggen maar toch vertel je de medewerker dat het gek kijkt. De medewerker verteld je dat je er aan moet wennen. Na het afstellen van het montuur neem je hem mee naar huis. Maar na een paar dagen denk je nog: “Waarom kan ik niet wennen aan mijn nieuwe bril.” Ik ga een poging doen om de meest gehoorde wen-problemen uit te leggen.

  1. ‌Je hebt een nieuwe sterkte die (veel) afwijkt van je oude sterkte.
  2. ‌Het gaat om je eerste (multifocale) bril.
  3. ‌Je bril is nog niet goed afgesteld.
  4. ‌Je kijkt veel op bijzondere afstanden.
  5. Je werk of hobby combineert niet goed met je sterkte.
  6. Je hebt een nieuw type montuur.

Voor ik de boven staande redenen aanbod laat komen is het belangrijk om te weten dat het heel normaal is om aan een nieuwe bril te moeten wennen. Je moet het eigenlijk zo zien. Je hebt geluk als je niet even aan een nieuwe bril moet wennen. Als de nieuwe bril de juiste sterkte heeft is 10 tot 15 minuten wennen heel normaal. Bij grotere veranderingen in de sterkte of andere omstandigheden kan het zo oplopen tot 2 weken. Wanneer je na 1 week nog niet gewent bent aan je nieuwe bril is het wel slim om terug te gaan naar je opticien. Misschien is het dan tijd om 1 van de bovenstaande problemen op te lossen.

1. Je hebt een nieuwe sterkte die (veel) afwijkt van je oude sterkte.

Onder dit probleem vallen veel klachten als het om wennen aan je bril gaat. Het begint bij je hersenen. Je hersenen hebben lang een plaatje van de wereld door gekregen van je ogen. Omdat je sterkte langzaam is veranderd, zijn je hersenen heel slim gaan wennen aan het veranderende plaatje dat je ogen doorsturen. Omdat je nieuwe bril dit opééns perfect maakt. Moeten je hersenen stoppen met rechttrekken van het plaatje. Dit is vaak het probleem bij cilinder sterktes. Maar het kan ook als je sferische sterkte is veranderd.

2. Het gaat om je eerste (multifocale) bril.

Een eerste bril geeft vaak wat meer moeite om aan te wennen. Het is alleen al lastig om je bril niet vergeten op te doen. Ook zijn metalen brillen met neussteuntjes niet fijn de hele dag op je neus. Je huid moet even wennen aan de druk van de neus-steuntjes. Als het gaat om een multifocale bril is het verhaal net wat anders.

Wanneer je 40+ bent kan je dichtbij zicht waziger worden. Om dit tegen te gaan heeft een multifocale bril een toegevoegde sterkte onder in het glas. Hierdoor moeten de ogen er aan wennen om een beetje naar beneden te wijzen als je wat wil lezen. Gelukkig is dat ook een natuurlijke stand van de ogen bij het lezen. Als je na 1 week dragen (bij voorkeur zo veel mogelijk) nog niet aan je multifocale bril bent gewend. Is het verstandig om terug te gaan naar je opticien. Vaak kan de opticien aan de hand van je klacht bepalen waar het door komt. Dit brengt mij op punt 3.

3. Je bril is nog niet goed afgesteld.

Wanneer je je nieuwe bril ophaalt, probeert de medewerker de bril op 1 van 2 manieren af te stellen. Ofwel de bril word zo veel mogelijk afgesteld zoals de bril waar je al aan gewent was. Of de bril word zo standaard mogelijk af gesteld.

In het 2e geval kunnen de meeste mensen goed wennen aan hun nieuwe bril maar niet iedereen. Wat is standaard? Natuurlijk moet de bril recht zitten als je de bril op hebt. Maar het voorstuk van de bril moet dan maximaal 15º voorover leunen.  Ook is het voorstuk een beetje rond afgesteld. Verder moeten de glazen niet te dicht op de ogen zitten. Maar ook niet te ver van je ogen af.

Het afstellen van een bril word soms wel een kunst genoemd. De medewerker in een winkel moet er voor zorgen dat de bril lekker zit en ook nog goed voor je ogen zit. Er moet naar de klant geluisterd worden en dat moet worden vertaald naar het afstellen. Neem er de tijd voor en kijk er niet van op als je nog een keer terug moet naar je opticien.

 

4. Je kijkt op bijzondere afstanden.

Je sterkte word standaard opgemeten voor de lange afstand. Bij de meting gebruiken we daar een afstand van 6 meter voor. (Of 2 x 3 meter door het gebruik van een spiegel.) Op deze afstand kijken onze ogen in rust. Gaan we dichterbij kijken dan spannen we onze ogen een beetje in. Voor het dichtbij kijken gebruiken we vaak een afstand van 40cm bijvoorbeeld als je naar een tablet kijkt. Dat word dan de leessterkte genoemd. Ik zal een aantal voorbeelden noemen van bijzondere afstanden.

Computerscherm, deze is dichter bij dan 6 meter maar ook verder dan de 40cm van de leessterkte. Met een nieuwe bril moeten de hersenen opnieuw afstellen hoeveel ze moeten inspannen ten opzichte van je oude stekte.

Het wennen aan een bril is lastiger als je vaak in een magazijn loopt.

Een magazijn, Als je in een magazijn langs de schappen kijkt schakel je snel tussen veel verschillende afstanden. Ook hier wennen je hersenen lastiger aan.

 

Sporten zoals, golf, biljarten, darten of tennis. Bij golf moet je bij het afslaan naar beneden kijken op een afstand van 1,50M tot +/- 1,90M. Zeker als er aan de onderkant van je glas een leesgedeelte zit is dat niet scherp. Je moet je kin dan helemaal op je borst houden. Dit is zeker lastig wennen. Vaak is een vertebril dragen tijdens het golfen het prettigst.

 

De pool of biljart tafel zorgt er voor dat je soms op 1meter scherp moet zien of aan de andere kant van de tafel op 2 meter. Allebei de afstanden zijn niet ideaal en zul je aan moeten wennen.

Bij darten is de ooghand-coördinatie heel belangrijk. De beweging is na veel oefenen precies afgestemd op wat je ogen zien. Een nieuwe bril veranderd misschien maar een klein beetje het beeld. Maar op een dartbord zit je opeens ver van de trippel-twintig af. Als je zonder bril het dartbord niet scherp genoeg meer ziet zul je het de tijd moeten geven. Veel oefenen met je nieuwe sterkte is de oplossing.

Bij tennis heb je een beetje het zelfde effect als in het magazijn. Je moet snel schakelen tussen dichtbij en veraf. Voeg daar nog een eerste multifocale bril aan toe met een kleinbeetje vertekening aan de zijkant van het glas.(Wat heel normaal is.) En probeer dan die bal maar goed te raken en binnen de lijnen te houden.

5. Je werk of hobby combineert niet goed met je sterkte.

Eerder is het beeldscherm al genoemd. Makkelijk wennen gaat beter met de juiste bril. De beeldschermbril. Wat we ook vaak horen is kaartspellen zoals Klaverjassen. Doordat de kaarten vaak op een afstand van +/-70cm op tafel liggen doen leesbrillen het net niet lekker. Wanneer je vaker op dit soort afstanden kijkt geef dat dan aan bij je volgende oogmeting. Je opticien houdt daar dan rekening mee. Of geeft je extra uitleg.

Beroepen die ook last hebben met wennen zijn technisch tekenen, Schilder en tegelzetter. De technisch tekenaar heeft er vaak moeite mee als er een verandering zit in de cilinder sterkte. Met de nieuwe cilinder lijken alle lijnen scheef. Dit komt omdat ze met hun werkt de hersenen trainen om lijnen zo recht mogelijk te laten lijken. Soms is het dan verstandig om een cilinder niet in het brillenglas te verwerken. Je kan je opticien hier altijd naar vragen.

De schilder heeft vanaf een jaar of 50 vaak wat problemen om dichtbij te kijken. Hierdoor moet er een leesbril of multifocale bril komen. Vooral dat laatste is vaak een probleem omdat je boven op de ladder je hoofd achter in je nek moet leggen om door dat leesgedeelte dichtbij te kunnen kijken. Een leesbril afgesteld op schilderafstand doet dan wonderen. Gebruik een oud montuur en bestel hier je set glazen.

De tegelzetter heeft het zelfde probleem wanneer die zijn eerste bril krijgt moeten die hersenen (na jaren van heel goed aanpassen om alles recht te zien) opeens het beeld niet niet meer recht te trekken. Je hebt je muurtje betegeld en je kijkt er nog even langs of het mooi recht is en opeens zie je alles scheef. Ook jij kan beter je cilinder door de opticien uit het recept laten halen. Daar is overigens een vuistregel voor: per C-0,50 die je uit het recept haalt doe je er S-0,25 bij. Dat heet het sferisch equivalent. Maar vergeet dat direct maar.

6. Je hebt een nieuw type montuur.

Waneer je overstapt van een kunststof bril naar een metalen bril krijg je te maken met neussteuntjes. Door deze neussteuntjes zitten je glazen vaak wat verder van je ogen af. Zeker als je een sterkte boven de plus of min 2.00 heb zorgt dit er voor dat je een soort vissenkom effect krijgt met het om te heen kijken. Of dat de wereld een beetje lijkt te drijven.

Hoe hoger je sterkte is, hoe meer last je hier van kan hebben. Schuine cilinders vergroten dit effect ook. Ook als je van neussteuntjes naar een vaste neusbrug wisselt heb je dit effect. Meestal duurt dit maar 15 minuten. Langer kan wel maar als je er na 1 week nog last van hebt kun je het beste terug gaan naar de opticien en het probleem daar voor leggen. Misschien moet je bril wel een beetje beter afgesteld worden.

Succes met het wennen aan je nieuwe bril.

Heb je nu nog vragen over wennen stuur dan een e-mail of een whatsapp bericht. Wij helpen graag.

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin

informatief:

product info:

entertainment:

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin

stuur een bericht